Beter leven met hart- en vaatziekten – Huisartsenpraktijk Souwer en Tuijp Middelie – Middelie
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Souwer en Tuijp Middelie
Middelie 91 1472 GT
Middelie

Beter leven met hart- en vaatziekten

Ook voor mensen met een verhoogd risico hierop

Wat is het?

Patiënten met hart- en vaatziekten hebben een grotere kans op herhaling van hun aandoening en op andere hart- en vaatziekten. Het programma is er op gericht om dit risico te verminderen en bestaat uit periodieke controles en adviezen voor een betere leefstijl.

Voor wie is het?

Het programma is bestemd voor patiënten met hart- en vaatziekten die hiervoor onder behandeling zijn bij onze praktijk. Het betreft mensen die een beroerte, TIA of hartinfarct hebben gehad of angina pectoris (pijn op de borst bij inspanning)¸ etalagebenen (claudicatio), een hoge bloeddruk of sterk verhoogd cholesterol hebben.

Ook patiënten die bij een cardioloog of neuroloog onder behandeling zijn, kunnen meedoen aan het programma. Dit in verband met het verhoogde risico op andere hart- en vaataandoeningen.

Als u niet onder behandeling bent voor een hart- of vaatziekte maar u wilt wel weten hoe hoog uw risico hierop is, kunt u de risicotest doen.

Wat hebben patiënten aan het programma?

Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak in Europa: een op de drie Nederlanders overlijdt er aan. Voor een deel kunnen mensen hier zelf iets aan doen door gezonder te leven. Het programma helpt bij het verminderen van het risico op (nieuwe) hart- en vaatziekten. Risicofactoren zijn ondermeer te hoge bloeddruk of cholesterolgehalte, roken, overgewicht, te weinig bewegen en diabetes.

Een bijkomend voordeel is dat deelnemers zich fitter gaan voelen.

Wat houdt het in?

Als u deelneemt aan het programma wordt u begeleid door huisarts Ibo Souwer en/of Judith Tuijp en door de praktijkondersteuners of praktijkassistentes.  Eén keer per jaar bezoekt u de huisarts. Voorafgaand aan dit bezoek heeft u een afspraak bij de praktijkassistente of praktijkondersteuner. Zij neemt eventuele klachten en vragen over uw leefstijl met u door, neemt uw gewicht en lengte op en doet een aantal tests en onderzoeken, zoals bloed- en urineonderzoek. In sommige gevallen wordt er een hartfilmpje gemaakt. De uitslagen komen aan de orde tijdens het bezoek aan de huisarts. Hij bespreekt ook uw medicijngebruik en past het aan als dat nodig is.

Daarnaast controleren wij elk half jaar uw bloeddruk.

Advies over een gezonde leefstijl en het goed innemen van medicijnen maakt ook deel uit van het programma. U kunt namelijk veel zelf doen voor uw gezondheid en zo de kans op hart- en vaatziekten verkleinen.

Hoe kan ik mee doen?

Als u de huisarts bezoekt vanwege hart- en vaatziekten, kan het zijn dat hij u adviseert om deel te nemen aan het programma.

Als u twijfelt omdat u te maken heeft met meerdere risicofactoren, zoals overgewicht, hoog cholesterol, hoge bloeddruk, diabetes of erfelijkheid (hart- en vaatziekten voor het 65e levensjaar bij vader, moeder, zus of broer), neem dan contact op met de huisarts. Hoe meer risicofactoren, hoe meer kans u heeft om een hart- of vaatziekte te krijgen.

Meer informatie?

http://www.thuisarts.nl/hart-en-vaatziekten

http://www.hartstichting.nl