Beter leven door Stoppen met Roken – Huisartsenpraktijk Souwer en Tuijp Middelie – Middelie
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Souwer en Tuijp Middelie
Middelie 91 1472 GT
Middelie

Beter leven door Stoppen met Roken

Wat is het?

Roken is slecht voor je gezondheid. Dat weten we allemaal. Hoewel de meeste rokers niet precies weten welke schadelijke stoffen zij allemaal inademen met roken. Omdat deze lang niet altijd duidelijk op het pakje vermeld staan. Feit is wel dat er stoffen in sigarettenrook zitten die ook als rattengif, nagellakremover en verfverdunner gebruikt worden. Redenen genoeg om te stoppen met roken, maar daar hoeven wij u niet van te overtuigen. De vraag is hoe u dat het beste kunt doen.

Het is bewezen dat de kans om te stoppen onder begeleiding veel succesvoller is dan wanneer u dat alleen doet. Als u COPD, suikerziekte of een aandoening van hart of bloedvaten heeft valt de begeleiding voor stoppen met roken onder de vergoedingen die daarvoor gelden. Ook als u gezond bent vergoeden de meeste zorgverzekeraars de kosten van onze behandeling en de eventueel voorgeschreven medicijnen. Houdt u er wel rekening mee dat de medicijnen die u eventueel krijgt voorgeschreven onder het eigen risico vallen.

Voor wie is het?

Het programma Stoppen met Roken is voor patiënten van de praktijk die er aan denken om te stoppen met roken. Het maakt niet uit hoeveel u rookt, hoe oud u bent en of u al eerder heeft geprobeerd om te stoppen. Stoppen met roken heeft altijd zin, hoe oud u ook bent.

Wat heeft u aan het programma?

Stoppen met roken heeft voor- en nadelen. De voordelen op korte termijn zijn legio: u bent fitter, uw huid en haar worden mooier, u ruikt frisser, u bespaart geld en u bent een goed voorbeeld voor (eventueel) uw kinderen.

Op langere termijn hebt u minder kans op hart- en vaatziekten en kanker. Stoppen met roken is een van de beste dingen die u voor uw gezondheid kunt doen want één op de twee rokers overlijdt aan de gevolgen ervan. Eén op de vier zelfs al voor zijn 65e verjaardag. Als er niemand meer rookt, zal er 30% minder kanker zijn.

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan het stoppen met roken omdat u te maken krijgt met ontwenningsverschijnselen. U bent immers gewend aan een bepaalde hoeveelheid nicotine; de lichamelijke verslaving. Daarnaast heeft u de gewoonte om bij allerlei dagelijkse bezigheden te roken, zoals na het eten of ’s ochtends bij een kopje koffie. Dat is de geestelijke verslaving. Wanneer u meedoet aan het programma staat u er niet alleen voor en is de kans op succes groter.

Wat houdt het in?

Het programma bestaat uit een intake en persoonlijke coaching in de vorm van minimaal vier gesprekken over een langere periode. De gesprekken gaan over de voor- en nadelen van roken en stoppen, moeilijke momenten, het prikken van een datum en het voorbereiden en volhouden van het stoppen. U krijgt leefstijladviezen die ondersteuning bieden bij het stoppen. Als het nodig is kunt u nicotinepleisters gebruiken of krijgt u medicijnen voorgeschreven. Deze medicijnen verminderen de rookbehoefte en de ontwenningsverschijnselen.

Hoe kan ik mee doen?

Als u overweegt om te stoppen met roken, kunt u een afspraak maken voor een oriënterend gesprek. Samen met huisarts Ibo Souwer of Judith Tuijp  bepaalt u of u voldoende gemotiveerd bent om onder begeleiding te stoppen. Als dat het geval is, wordt een vervolgafspraak gemaakt in de meeste geval bij praktijkondersteuner Mary-Ann Volkers waarin u ondermeer bespreekt hoe en wanneer u gaat stoppen. Vrijwel alle ziektekostenverzekeraars vergoeden ons programma en de indien nodig ook de voorgeschreven ondersteunende medicijnen. De kosten voor deelname aan het programma komen niet ten laste van uw eigen risico. Dat is wel het geval voor de kosten van de eventueel voorgeschreven medicatie. Uitsluitend voor verzekerden bij De Friesland en Stad Holland zorgverzekering geldt dat zij geen aanspraak op (volledige) vergoeding kunnen maken. Patiënten die aangesloten zijn bij die verzekeringen krijgen daarom van ons een nota die zij eventueel zelf bij hun verzekering kunnen indienen.

Meer informatie?

http://thuisarts.nl/stoppen-met-roken

Stoppen met roken: een folder van het Trimbos instituut met veel goede informatie