Beter leven met astma – Huisartsenpraktijk Souwer en Tuijp Middelie – Middelie
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Souwer en Tuijp Middelie
Middelie 91 1472 GT
Middelie

Beter leven met astma

Wat is het?

Astma <link naar  https://www.longfonds.nl/astma/alles-over-astma/wat-is-astmais een chronische ontsteking van de longen waarbij de luchtwegen van tijd tot tijd vernauwd zijn. Meestal komt dat door oorzaken van buitenaf zoals rook, uitlaatgassen, huisstofmijt, stress of huisdieren of door erfelijkheid. Met de juiste behandeling en leefstijlaanpassingen is het verloop van de ziekte wél te beïnvloeden. Daarom is er een speciaal programma voor mensen met astma dat is afgestemd op hun persoonlijke situatie. Zo kunnen zij astma beter onder controle krijgen en het ongemak dat zij ervaren verminderen.

Voor wie is het?

Het programma is voor patiënten vanaf 16 jaar bij wie de diagnose astma is gesteld en die hiervoor onder behandeling zijn bij onze praktijk.
Wat hebben mensen met astma aan het programma?
Astma is niet te genezen maar met de juiste behandeling wel onder controle te houden. Zonder de juiste aandacht kunnen patiënten op den duur steeds meer last van benauwdheid krijgen. Dat is schadelijk voor de longen en kan soms leiden tot blijvende benauwdheid. Door een bewuste leefstijl kunnen patiënten zich fitter gaan voelen en een betere conditie krijgen. Patiënten die het programma volgen, leren wat zij zelf kunnen doen om zich beter te voelen. Zij kunnen de signalen van hun lichaam beter herkennen en weten wanneer zij met klachten bij hun huisarts moeten zijn.

Wat houdt het in?

Als u deelneemt aan het programma wordt u begeleid door huisarts Ibo Souwer en/of Judith Tuijp en praktijkondersteuner Mary Ann Volkers en/of Angela Kleijweg. Wie u op welk moment ziet hangt af van uw situatie. Nadat u zich heeft aangemeld voor het programma volgt een intake. Het doel van de intake is om de ernst van uw astma te bepalen. Zo kunnen wij een programma samenstellen dat is afgestemd op uw situatie. Verder meten we de functie van uw longen en bekijken of er in het verleden allergieonderzoek is gedaan. Zo niet, dan doen we dat alsnog. Als dat nodig is maken wij een afspraak voor extra onderzoek (zoals een röntgenfoto) of verwijzen wij u door naar een longarts.
Het programma dat u gaat volgen hangt af van de uitslagen van de intake en verschilt dus per patiënt. Als u bijvoorbeeld rookt, adviseren wij u om daarmee te stoppen. Ook gebeurt het regelmatig dat klachten verergeren door het slikken van aspirine of NSAID’s. Als dat bij u ook zo is, zoeken we naar een alternatief. U krijgt voorlichting die is afgestemd op uw situatie zodat u onder andere weet bij welke klachten u contact met ons moet opnemen.
Afhankelijk van de ernst van de astma bepalen wij hoe vaak u ons bezoekt. Als de astma goed onder controle is, heeft u één keer per twee jaar een afspraak bij praktijkondersteuner Mary Ann Volkers en/of Angela Kleijweg. In andere gevallen kan het nodig zijn om vaker een bezoek te brengen.
Hoe kan ik mee doen?
Als u de huisarts bezoekt vanwege klachten over hoesten en benauwdheid, kan hij u adviseren om deel te nemen aan het programma.